Általában a C-vitaminról

Általában a C-vitaminról

A vitaminok vitaminja

A vitaminok az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóelemei, amelyek különféle életfolyamatainkban vesznek részt. A vitaminok közül a C jelet viselő különleges helyet foglal el a vitaminok családjában, a vitaminok vitaminjának is nevezik.
Serkenti a T-sejtek termelődését, a T-sejtek pedig képesek a fertőzött sejtek elpusztítására, egyszóval javítja a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet.1 Nem nélkülözhetik kötő- és támasztószöveteink sem, hiszen hozzájárul a fogak normál állapotának fenntartásához, valamint segíti a sebgyógyulást.2

1Immune-Enhancing Role of Vitamin C and Zinc and Effect on Clinical Conditions Wintergerst E.S. • Maggini S. • Hornig D.H. Annals of Nutrition and Metabolism, 2006;50:85–94.
2CIANCAGLINI, P., SANTOS, H. L., DAGHASTANLI, K. R. P., és THEDEI, G. (2001): Using a classical method of vitamin C quantification as a tool for discussion of its role in the body. Biochemistry And Molecular Biology Education, 29 (3) 110-114. p.

Szent-Györgyi Albert

Magyar vonatkozása is van a C-vitamin történetének. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki a szegedi kutatóévei alatt végzett C-vitaminnal kapcsolatos munkássága nyomán 1937-ben Nobel-díjat kapott „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért".

Ez az egyetlen, magyar tudós által, Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szegeden később a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták.

Tudjon meg többet!

C-vitamin bevitel fontossága

A vitaminok az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóelemei, amelyek különféle életfolyamatainkban vesznek részt.

tovább

A C-vitamin felszívódása

A C-vitamin folyamatos szedése és állandó bevitele azért javasolt, mert a szervezet nem tárolja, vízben oldódik és a felesleg, amit nem használ fel a szervezet pár órán belül kiürül. Érdemes emiatt nyújtott hatású, természetes eredetű C-vitamint venni.

tovább