Cink

Általában a cinkről

A cink olyan ásványi anyag, amelyre napi rendszerességgel, de csak nagyon kis mennyiségben van szükség az étrendben. Több mint 300 enzim alkotórésze, de az emberi szervezetben csak nagyon kis mennyiségben találhatók meg szabad cink-ionok.1

1Orvosi hetilap- Akadémiai Kiadó (ISSN: 1788-6120) Szerzők: Szentmihályi K., Vinkler P., Fodor J., Balla J., Lakatos B., 2009, 150.évfolyam, 15.szám, 681-687.o.

Cink

A cink hatása

A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában és a normál szénhidrát-anyagcserében. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a normál szellemi működéshez, valamint a bőr, a haj, illetve a köröm normál állapotának fenntartásához. Szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában, a normál fehérjeszintézisben és a sejtosztódásban. Részt vesz továbbá a makrotápanyagok, a zsírsavak és az A-vitamin normál anyagcseréjében. Emellett hozzájárul a normál csontozat és látás fenntartásához, a normál DNS-szintézishez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A cink bevitel fontossága

A téli, hideg időszakban, kiváltképp influenzaszerű megbetegedések szezonjában, a sejtek ellenállásának megnövelése miatt érdemes pótolni a cinket.

A javasolt napi felvétele 10 mg felnőttek számára, de a terhes és szoptató nők többet igényelnek.2

Erős izzadással naponta akár 3 mg cinket is veszíthet a szervezet, ez különösen igaz a sportolók esetében. Az ételek elkészítése során a cink jelentős része elvész vagy felhasználhatatlanná válik, ezért kiemelten fontos külön, kiegészítőként használni.3

2Ritchie LD, Fung EB, Halloran BP, et al. A longitudinal study of calcium homeostasis during human pregnancy and lactation and after resumption of menses. Am J Clin Nutr 1998;67:693–701.p.
3Milne DB, Canfield WK, Mahalko JR. Sandstead H. Efect of oral folic acid suplements on zinc, coper. and iron absorption and excretion. Am J Clin Nutr 1984:39:535-9.p.

A cink természetes forrásai

A cink megtalálható az olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak, a borjúmáj, a shiitake gomba, a spenót és a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a spárga, a mángold, a kagyló, a bárányhús, a marhahús, a juharszirup, a rák, a zöldborsó, a joghurt, a zab, a tökmag, a szezámmag, a pulykahús és a tönköly is.