Közel teljes felszívódás

A C-vitamin jótékony hatásai és fontossága napjainkban széles körben ismert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a C-vitamint a szervezet csak rövid ideig tárolja.
Ezért az 500 mg-nál nagyobb dózisú hagyományos (nem hosszan tartó felszívódást biztosító) C-vitamin jelentős része hasznosulás nélkül távozik a szervezetből. 1,2 Azonban a Cetebe speciális időszemcse technológiájának kettős tulajdonsága lehetővé teszi a C-vitamin közel teljes mértékű felszívódását, emellett 12 órán át folyamatos C-vitamin ellátást biztosít.

Felszívódás

A szervezetbe jutó C-vitamin felszívódása nem tökéletes, a bevett adagnak csak kisebb-nagyobb hányada hasznosul.
Ha 200 mg C-vitamin jut a szervezetbe, akkor az szinte teljes egészében képes felszívódni; azonban, ha 200 mg-nál több kerül be egyszerre a szervezetbe, akkor már csak a bevett dózis egy bizonyos hányada tud felszívódni, a vérkeringésbe bekerülni, majd a megfelelő szövetekhez és sejtekhez eljutni 1,2.

Fontos a fokozatosság

Kutatások kimutatták, hogy egyszeri adagként 400-500 mg C-vitaminnál többet nincs értelme bejuttatni a szervezetbe, mivel a többlet-bevitel nem jár a C-vitamin vérszintjének jelentős emelkedésével 1,3. Ezért előnyös ha a C-vitamin nem löketszerűen, hanem fokozatosan, apránként jut a szervezetbe, így a szervezet működése lépést tud tartani a felszívódásra rendelkezésre álló mennyiséggel, és a keringésben fenntartható a kívánatos C-vitamin szint 4. Nehezen kivitelezhető és kicsit körülményes azonban az, hogy napi több alkalommal is bevegyünk C-vitamint. Erre jelenthet megoldást egy „intelligens C-vitamin-adagoló rendszer”, ami a gyógyszertechnológiai kutatásoknak köszönhetően „speciális időszemcsékbe” zárt C-vitamin formájában áll a rendelkezésünkre.

Időszemcsék

A gyógyszerek fejlesztése során a készítmény formáját annak megfelelően tervezik meg, hogy azonnali hatóanyag-felszabadulást biztosító vagy időben elnyújtott hatású szert szeretnének-e gyártani. Ez utóbbi megvalósítható az ún. „speciális időszemcse” technológiával. Az „időszemcsék” olyan C-vitaminnal töltött részecskék, amikből szabályozott és ismert ütemben szabadul fel a hatóanyag. A Cetebe 500 mg retard kemény kapszula speciális „időszemcse technológiájának” köszönhetően a C-vitamin fokozatos kibocsátásával, közel teljes mértékben felszívódik, így a szervezet jobban tudja felhasználni a bevitt mennyiséget, a biohasznosíthatósága átlagosan 98,6 %-os.

Van különbség a C-vitaminok között

C-vitamin és C-vitamin közötti különbség tehát nem csupán abból áll, hogy mennyi C-vitamint juttatunk be a szervezetbe, és abból mennyi hasznosul. A százalékos adatokon felül lényeges különbség lehet a készítmények között az is, hogy az adott hatóanyagtartalmú készítményből felszívódó C-vitamin egy gyorsan lecsengő „hatóanyag löket”-ként éri a szervezetet vagy fokozatos hatóanyag-felszabadulást lehetővé téve, elnyújtott ütemben biztosítja a C-vitamint.
A nem hosszan tartó felszívódást biztosító C-vitamin készítmények6 esetében a C-vitamin egy gyorsan lecsengő „hatóanyag löket”-ként éri a szervezetet. A teljes C-vitamin mennyiség gyorsan elérhetővé válik a szervezet számára, viszont a szervezet bizonyos szint felett nem tudja felhasználni a rendelkezésre álló C-vitamin mennyiséget.

Másik, optimalizált formátum a hosszan tartó felszívódást biztosító C-vitamin készítmények. Amelyek fokozatos hatóanyag-felszabadulást lehetővé téve, elnyújtott ütemben biztosítják a C-vitamint.

Önkénteseken végzett vizsgálatok alapján a tesztelt lassú, időben elnyújtott hatóanyag-felszabadulású C-vitamin készítmény egyenletesebb, kevesebb fluktuációval leírható vérszintet biztosít, mint a hagyományos, gyors hatóanyagfelszabadulást lehetővé tevő rendszerek, amik bevételét követően a vérkeringésben megjelenő C-vitamin szintje gyorsan lecseng5.


A Cetebe 500 mg retard kemény kapszula ez utóbbit nyújtja. A kapszulából fokozatosan szabadul fel a C-vitamin, ezért 12 órán át folyamatos C-vitamin ellátást biztosít.

Réteges időszemcsék

A Cetebe egy hosszan tartó felszívódást biztosító C-vitamin, aminek a hátterében a speciális kialakítású időszemcsék állnak. A kapszulában található hagyma-szerű felépítéssel rendelkező apró szemcsék olyan C-vitaminnal töltött részecskék, amikből szabályozott és ismert ütemben szabadul fel a hatóanyag. A Cetebe 500 mg retard kemény kapszula speciális „időszemcse technológiájának” köszönhetően a C-vitamin fokozatos kibocsátásával, közel teljes mértékben felszívódik, így a szervezet jobban tudja felhasználni a bevitt mennyiséget, a biohasznosíthatósága átlagosan 98,6 %-os.

Referenciák

1Levine, M., Conry-Cantilena, C., Wang, Y., Welch, R.W., Washko, P.W., Dhariwal, K.R., Park, J.B., Lazarev, A., Graumlich, J.F., King, J., Cantilena, L.R. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: Evidence for a recommended dietary allowance. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 93(8) 3704-3709. 1996.
2Blanchard, J., Tozer, T.N., Rowland, M. Pharmacokinetic perspectives on megadoses of ascorbic acid. American Journal of Clinical Nutrition 66(5) 1165-1171. 1997.
3Melethil, S., Mason, W.D., Chian-Jo ChangDose-dependent absorption and excretion of vitamin C in humans. International Journal of Pharmaceutics 31(1-2) 83-89. 1986.
4Mitchels, A.J., Frei, B. Myths, artifacts, and fatal flaws: identifying limitations and opportunities in vitamin c research. Nutrients 5 5161-5192. 2013.
5Viscovich, M., Lykkesfeldt, J., Poulsen, H.E. Vitamin C pharmacokinetics of plain and slow release formulations in smokers. Clinical Nutrition 23(5) 1043-1050. 2004.
6Kategória definíció: IMS Pharmatrend: 04D1A piac (C-vitamin / oral solid ordinary), 500 mg-nál nagyobb hatóanyagtartalmú készítmények